Historia

GOTT NYTT ÅR 2017

Hej alla medlemmar.
Dagarna rullar på och vi går mot ljusare tider hur konstigt det än känns just nu!

En del saker har hänt under 2016 och vi kommer inom kort med ett sammanfattande infomejl kring det.
Har ni frågor tveka inte att skriva till ”info@stenebyfiber.com” så försöker vi svara så fort vi bara kan.

Vi vill passa på att önska alla en God Fortsättning och ett Gott nytt år!

Mvh
Steneby Fibers Styrelse!


Nyhetsbrev 2016-08-10

Hej på er!!!

Önskar er fortsatt härlig sommar trots att hösten är otäckt nära.

Med det vill jag göra er uppmärksamma på att åskan är runt hörnet så ta vara på era elektroniska utrustningar genom att skaffa åskskydd eller helt enkelt dra ur era kontakter när åskan är på väg.
Förra året hade vi ett gäng medlemmar som fick känna på åskans krafter och blev utan sin anslutning i 3 dagar, för det är vad Telia försöker hålla som tidsaspekt till er. Så undvik gärna detta.

Vill ni ha mer tips och råd runt detta, bege er till Stefan Thorn på Audio Video i Bengtsfors han känner till våra utrustning och kan hjälpa er med åskskydd.

En annan viktig sak är att ni kopplar bort er inkommande kopparkabel som ni tidigare hade in i huset. Den är annars en potentiell källa att leda åskan in i ert hus.

Ny hemsida!!!
Vi har känt att vi vill förnya vår hemsida och få den lite mer dynamisk än den varit tidigare, så nu har vi tagit steget. Vår fantastiska sekreterare Sven har tagit initiativet till detta och är den som ligger bakom. Ni kan fortfarande använda www.stenebyfiber.se
som adress men den ligger också på www.stenebyfiber.com testa den gärna och har ni några synpunkter hör av er.

”Tryckfelsnisse”…
Det smög in sig ett fel i tidigare nyhetsbrev där vi utelämna ute Eva Forsdahl som revisor. Det var vårt fel och vi ber Eva så mycket om ursäkt för det.

Ur&inkoppling av kollektiva Telia avtalet.
Ni som önskar koppla ur eller koppla in Telias kollektiva avtal bör ge sig tillkänna innan augustis utgång. För att Stenebyfiber inte skall bli extra debiterad för denna tjänst har vi 2 fönster där vi kan lägga till och koppla ur kunder.
Vet ni med er att det kommer att ske någon förändring ta kontakt med någon i styrelsen. Vi har mottagit några ändringar redan så ni behöver inte meddela igen. Blanketter för ändringar finns på vår hemsida.

Arbetsdag den 10 September start Steneby Bygdegård 12:00.
Vi kommer att ha en arbetsdag den 10 september start kl. 12:00 och pågår fram till cirka 16:00.
Det finns några saker att göra inför stundande vinter samt några kompletteringar av märkning skåp etc.…
Mer i detalj runt detta återkommer vi med i slutet av Augusti. Detta är naturligtvis frivilligt men bra om några kan komma. Ni kommer att kunna föranmäla er till dagen så vi kan planera eventuell mat eller fika.

Ha nu en fortsatt bra sommar och vi hoppas på ytterligare lite värme!!!!

Mvh
Styrelsen

Nyhetsbrev 2016-07-01

Hej.
Nu var det ett tag sedan vi hördes.

Detta har hänt.
Vi hade i februari ett årsmöte som rendera i att en ny ordförande valdes och styrelsen ser lite annorlunda ut.
Se under rubrik Styrelse.

Föreningen är nu enbart i förvaltande läge och inte mycket händer på anslutningsfronten. Dock har vi anslutet en ny kund i Dingelvik till den första April.
Vi har också anslutet 2 stycken nya kollektivavtal.
Eftersom ni ser nu att vi har en ny ordförande presenterar han sig själv här kort.

 Hej, jag heter som sagt Mattias Ågren och kommer från Steneby men har rest runt i världen efter skoltiden tills jag 2011 flyttade tillbaka till Steneby och Dingelvik. Jag har varit delaktiv i föreningen sedan starten. Jag har min fru Åsa har 3 barn, Alexander, Christoffer och Hanna.
Jag jobbar som affärsutvecklare på system för underhåll i processindustrin så har ett väldigt aktivt jobb med en del resdagar om året.
Ordförandeposten i föreningen ser jag verkligen som en utmatning och ser framemot att få utveckla föreningen och få den att bli en stabil förening ur ekonomisk samt driftmässig synvinkel.

Vi kommer att ha några nya arbetsdagar under hösten som vi kommer kalla till. Det gäller montering av ytterligare snöstolpar, märkning av skåp samt montering av söktråd. Mer info om detta kommer under sommaren. Med detta behöver vi alla hjälp vi kan få.

Under augusti månad kommer vi också ha en ny hemsida. Mer info kommer om detta lite senare när vi går live. Den stora skillnaden är att vi kommer snabbare att kunna uppdatera er men senaste information  etc.…

Tänk på om ni säljer eller byter ägare på er fastighet eller någon annan förändring i ert fastighetsägande att meddela oss. Tänk på att det är uppsägningstid på Telia och andra avtal som ni kanske har så ni behöver underrätta oss i ett tidigt skede. Ett e-mail räcker till oss. Muntliga uppsägningar räcker inte.

Ha en riktigt trevlig sommar!

Med Vänlig Hälsning/Best Regards

Styrelsen!!!!

2016-02-11
Ordinarie föreningsstämma hölls den 11 februari 2016 i Steneby Bygdegård.

Ett trettiotal personer hade slutit upp till mötet som började med ordinarie mötesförhandlingar. Nytt i styrelsen blev att Mattias Ågren tar över ordförandeklubban efter Roger Forsdahl som har hållit i klubban sedan föreningen startade. Roger kommer att vara kvar i styrelsen men nu som suppleant.
Mattias avtackade avgående ordföranden Roger och även Robert Aronsson som avgick ur styrelsen.
Efter mötet fick vi information åskskydd, accesspunkter m.m. av Stefan Thor, representant för Audio o Video i Bengtsfors. Här hade vi också möjlighet att ställa frågor om olika produkter.
Sedan var det dags att fira att nätet är igång och det gjorde vi med att kalasa på smörgåstårta.
Efter detta hade Mattias en information om hur vi bäst kan utnyttja våra tjänster med exempelvis TV.

 

Information installationsanvisning för boxen / inomhusfibern

Hej.
Den blåa kontakten skall alltid vara inne i huset. Ifrån hålet som tas igenom väggen så dras den vita inomhuskabeln fram till det ställe som man själv önskar placera mediaomvandlaren. Om man inte utnyttjar hela kabelns längd, dras överbliven kabel tillbaka ut genom hålet i väggen och slingas upp i utomhusboxen(utsidan huset).
Kabelns längd i boxen utomhus skall vara minst 1,5 meter.
Detta är viktigt då det kan innebära en risk för funktion om man har en ”extra slingad kabel” inomhus. Den vita kabeln är mycket känslig och risken för att damsugaren eller hunden/katt/råtta kommer åt den kan innebära ett brott i den samma och då kan funktionen vara helt eller delvis borta.
Tänk på att man bör placera utrustningen inomhus nära ett strömuttag då utrustningen behöver ström.
Mvh
Steneby Fiber

Hemsida uppdaterad 11 Juni 2015

Hej!
Nu var det ett tag sedan vi hördes men det betyder inte hade det inte har hänt något.
Vi skickar inte mail om det inte finns något ”vettigt” att skriva.
Har ni inte svensk personnummer var vänlig ta kontakt med Telia eller läs på vår hemsida www.stenebyfiber.se för instruktioner.

Vi kommer att i detta mail beskriva den närmaste veckornas framskridning.
Inom kommande 2 veckors period kommer ett brev till er från Telia där det står information om hur ni aktiverar era bredbandstjänster. Ni kommer att få en personlig kod med inloggningsuppgifter.
Medans ni aktiverar era tjänster kan ni också beställa fri installationstjänst hos Telia för er Internet Router samt Tv-Box (ej media konverter) om ni inte känner att ni klarar detta själva. Tänk på at bara för att ni aktiverar tjänsterna så måste all hårdvara vara på plats för att det skall fungera.
Tänk på att om ni beställer installation från Telia kan det dröja ytterligare 3 veckor innan ni är igång efter att ni har aktiverat era bredbandstjänster och NSI har monterat er media konvertrar. Så med all hårdvara från Telia som ni får kommer det att finnas utförliga instruktioner hur ni kopplar in all utrustning.
Allt detta läggs också upp på Hemsidan.
Runt vecka 24:
– kommer installatören för media konvertern att ringa runt till alla våra medlemmar som har beställt det kollektiva 299:- avtalet och boka ett besök cirka 2-3 veckor framåt. Dom kommer att i första hand ringa på det mobilnummer ni har registrerat hos oss, i andra hand ert hemnummer och i tredje hand kommer dom att skicka ett SMS till er där dom ber er ta kontakt med installatören. Entreprenören heter NSI (Nordisk Service & Installation) vilket också är samma firma som har blåst och svetsat vår fiber. Ring inte dom, dom ringer er!!
Så runt vecka 24 var uppmärksam på att ett mobilnummer ringer som ni kanske inte känner igen, så snälla svara.
Vecka 27:
– Då påbörjas installationen av NSI hemma hos er av media konvertern och ni kommer även att få er övrig utrustning av dom tv box & router från Telia. NSI har inga åtagande att installera er router eller TV box.
– Skulle ni vilja ha installationshjälp beställer ni det från Telia, antingen ringer ni 90200 eller så kan ni göra det på mina sidor på Telia.se efter att ni fått brevet omnämnt ovan.
– Om det skulle visa sig att er vita fiber kabel som ni har dragit in i huset är skadad av någon anledning så har NSI utrustning med sig och kan fixa till den direkt på plats mot en kostnad.
– NSI meddelar att dom hinner cirka 10 kunder om dagen vilket gör att det kommer att ta ca 2 veckor för samtliga media konvertrar att bli uppsatta och sista medlemmen har sin hårdvara installerade.
Efter media konvertern är installerad hos er kommer det att ta ytterligare några dagar eller någon vecka innan era tjänster blir fullt aktiverade men om det blir ni kontaktade av Telia när allt är 100% klart.

Frågor och svar:

Fråga: Om jag har ett fast telefonnummer hos en annan operatör men vill behålla samma nummer när det flyttas över till Telia?
Svar: Ring Telia på 90200 så hjälper dom er att flytta över numret. Er nuvarande operatör kan inte hjälpa er med det. (gäller bara fast telefoni)

Fråga: Hur stor är media konvertern?
Svar: Se bifogad blid. Lite större än en pappers servett.

Fråga: Vad händer om jag är bortrest under tiden installatören kommer?
Svar: Ni får helt enkel försöka lämna över nyckel till ert hus till någon annan behörig som kan öppna för installatören. Vi får inte hur många chanser som helts.

Fråga: När kommer första fakturan?
Svar: Den kommer först efter tjänsterna är levererade och igångkörda!

Fråga: Är det någon i Fiberföreningen som kan tänka sig att installera routern och tv boxen?
Svar: Helst inte, vi har andra ansvar under tiden och Telias installationshjälp är gratis på plats hos er!

Fråga: Hur lång är kabeln som medföljer som ni kopplar mellan media konvertern och routern?
Svar: 1.5 meter. Samma gäller för den som går mellan Routern och Tv boxen. Om ni har längre avstånd mellan dessa får ni bekosta en egen datakabel typ kat 6 RJ45 kontakter. Audio Video i Ed eller Bengtsfors kan säker hjälpa er med detta.
Är ni fortfarande osäkra ring Telia.

Fråga: Hur kommer det sig att allt tar så lång tid?
Svar: Allt tar sin tid.

Fråga: Har föreningen några dagsverken kvar att göra?
Svar: Ja, men inget akut för tillfället men fortsätt och fråga oss om något behöver göras. Bjud styrelsemedlemmarna på kaffe någon dag då får ni veta mest jag lovar.

Fråga: Kan nya medlemmar ansluta sig till föreningen nu?
Svar: Absolut. För att föreningen skall kunna drivas på ett mer ekonomiskt fördelaktigt läge krävs fler medlemmar, så värva gärna fler. Men anslutningsavgifter blir annorlunda så lova inga kostnader.

Fråga: Min granne är passiv men vill ansluta sig nu till Telias paket för 299:-?
Svar: Aj då! Då får han vänta ett tag. Fram till sen höst gör vi en ny förfrågan om fler vill ansluta sig.

Fråga: Ni, kära förening. Jag har nog ångrat mig jag vill inte ha kollektivavtalet, kan jag gå ur?
Svar: Japp, med 6 månaders uppsägningsavgift och om ni vill koppla på er igen så utgår en inkopplingsavgift från Telia.

Har ni några ytterligare frågor svara gärna på detta e-mail så skall jag svara så fort jag kan.

Med Vänlig Hälsning/Best Regards Steneby Fiber
Mattias

 

Hemsida uppdaterad 7 Mars 2015

Hej,
För att vi nu skall kunna gå vidare att ansluta er till det kollektiva gruppavtalet som är framförhandlat med Telia vill vi uppmärksamma er på att ni nu måste göra ert/era val.
Val 1 kan enbart ansluta privatpersoner ej organisationer eller företag.
Bifogad blankett är bindande för att Telia skall kunna beställa utrustning samt veta vilka av våra medlemmar som skall ansluta sina boenden/fastigheter till Telia.
Frågor gällande val 1 (gruppanslutning) görs via stenebyfiber@outlook.com eller på närstående årsmöte 5 mars i Steneby Bygdegård. Eventuellt om många frågor uppstår kommer ytterligare ett möte att anordnas.

Ni som inte väljer föreningens gruppanslutning (val 1) kommer själva på egen hand att beställa era tjänster via Bengtsfors Energi AB så kallad öppen fiber. Mer information om vilka leverantörer eller tjänster som finns tillgängliga finns på deras hemsida.
För er som tänker ansluta via ett organisationsnummer skall ni vända er till Bengtsfors Energi AB.
http://www.nat.bengtsfors.se. Föreningen svarar inte på frågor gällande tjänster från Bengtsfors Energi AB.

Med Vänliga Hälsningar/Best Regards
Styrelsen StenebyFiber

 

Hemsida uppdaterad 14 Februari 2015

Hej alla medlemmar.
Vi har nu tagit ytterligare ett steg framåt och tecknat avtal med kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör.
Glädjande besked är att vi får vår tidigare annonserade gruppanslutning för 299:-/månad + föreningens nätavgift.
Som tjänsteleverantör kommer det att bli Telia för det kollektiva avtalet.

Specifikation för det kollektiva avtalet:

Bredbandshastighet: 100/100 mbit  http://www.telia.se/privat/bredband/abonnemang-kontantkort/produkt/telia-bredband-via-fiber
TV – Telia Sonera: Kanalpaket Lagom (22 kanaler) http://www.telia.se/privat/tv/kanalpaket/produkt/lagom#kanaler
Önskar man flera kanaler så får man själv beställa dessa via Telia och får då en separat räkning för den merkostnaden.
Telefoni fast: Gratis abonnemang ( Betalar för det man ringer för enligt Telias prislista)

Hårdvara som medföljer i paketet är en TV-box, en mediakonverter, och en gateway (Router trådlös + LAN)

Alternativt:

Sedan finns möjlighet till öppen fiber där man själv får välja leverantör och tjänster. Ni kan se vad som finns och vilka priser som gäller på respektive hemsida via BENAB http://www.nat.bengtsfors.se/bredband/tjansterinatet/varatjansteleverantorer.4.202f47cc1386a69829d1c3.html)
Nätavgift till föreningen tillkommer givetvis här också.

Man har också möjligheten att enbart vara passiv och enbart betala nätavgiften till föreningen.

Vi kommer att skicka ut information omkring detta inom kort där ni också skall kunna få välja vilken tjänst ni önskar, detta som underlag för beställning av tjänster.

Hälsningar Styrelsen


Hemsida uppdaterad 21 Januari 2015

UPPHANDLING AV DRIFT OCH UNDERHÅLL FÖR ETT PASSIVT FIBEROPTISKT NÄT FÖR BREDBAND

I Bengtsfors kommuns  har StenebyFiber ekonomisk förening bildats och skall bygga ett passivt fiberoptiskt bredbandsnät med avsikt att koppla samman samtliga intresserade fastigheter i nedan beskrivet geografiska område. Området ingår i Karlsgärde/Dingelvik/Norebyns telestationsområde och berör flera byar i Steneby Socken. Totalt finns idag cirka 400 fastboende personer i området. Av dessa fastigheter har  116 antal i dagsläget beslutat om anslutning av fiber. Det passiva fibernätet skall dimensioneras för 100 procent av anslutna fastigheter.Föreningen önskar nu få in anbud på Kommunikationsoperatörstjänster till detta bredbandsnät. Steneby Fiber Ekonomisk Förening äger och ansvarar för underhåll och felavhjälpning på det passiva nätet.

Intresse för denna offertförfrågan anmäls via e-post: agren_mattias@hotmail.com. Eventuella frågor angående denna offertförfrågan ställs och besvaras enbart via e-post. Samtliga inkomna frågeställningar och svar skickas till alla som via e-post anmält sitt intresse för upphandlingen.

Mvh

Styrlesen

 

Hemsida uppdaterad 2 December 2014

ANBUD
Stenebyfiber ekonomiskt förening Bengtsfors kommun
kommer att handla upp följande tjänster: 
UPPHANDLING AV KOMMUNIKATIONSOPERATÖR FÖR ETT BRETT OCH ÖPPET TJÄNSTEUTBUD I STENEBYFIBER Ekonomisk Förening’s BREDBANDSNÄT
Sista dag för anbudslämnande 2015-01-14. Anbuden kan begäras ut genom att skicka ett e-postmeddelande till agren_mattias@hotmail.com eller kontakt via tel. 0703-350 530.

 

Hemsida uppdaterad 12 November 2014

Hej återigen,
Tidsplan (se här):

Nu har vi kommit till det stadiet att vi kommer från och med den 17 November att börja utföra blåsningar av fiber i våra förlagda slangar. Vi har nu under någon veckas tid provtryckt slangar och med mest positivt resultat. Och sedan vecka 2 börjar vi med svetsning av Fiberkablarna.

Efter denna vecka så har vi enbart området runt sjön grann och fixa till och det med anledning av sjökabeln som skall läggas där. Det gällerockså 3 stycken fastigheter som skall anslutas i anslutning till detta. Ni som bor i detta området kommer att meddelas allt eftersom vi kommer till er och utför jobben.

Alla fastigheter som nu har fått framgrävt till tomten av föreningen skall ha sina kopplingsboxar uppsatta enligt montageanvisningarna och slangen i lådan. Detta gäller alla områden förutom Dals Långed.

Avvikelser kommer att dokumenteras och eventuella återbesök till fastigheten kommer att debiteras fastighetsägaren om avvikelsen anses ligga hos fastighetsägarens åtagande.

Tänk speciellt på att boxen sitter på rätt höjd enligt anvisning, att boxen går att öppna och jobba i och att den vita kabeln finns i skåpet så att alla svetsar kan göras när svetsarbetena börjar.

Är ni osäker på om erat montage är rätt läs här: http://stenebyfiber.se/Anslutningsdosa_pa_husvagg_montage.pdf

Ingen fastighetsägare är ombedd att vara närvarande vid blåsning om det inte föreligger hinder som gör att blåsarna på något sätt måste ges tillträde p.g.a. avstängd väg eller in i något annat låst utrymme. Om detta förekommer ta kontakt med någon i styrelsen omedelbart.http://stenebyfiber.se/styrelse.php

Arbetshelg:
Denna kommande helg finns chans att arbeta av sitt dagsverke. Vi behöver utföra diverse uppgifter som att montera snöpinnar, rensa upp skräp längs dragningen, framgrävning av blåsbrunn etc. Om ni har möjlighet att medverka någon dag denna helg 15-16 November, svara då på detta mail med kontakuppgift så hör vi av oss till er. Ring inte oss det blir för många samtal.

Mvh
Steneby Fibers Styrelse

 

Hemsida uppdaterad 6 Oktober 2014

Hej, 
Just nu har vi alla väldigt mycket att göra för att få till det sista i vårt nät innan dom kommer och blåser i vår fiber. 

Så Nu är det hög tid att montera upp och göra klart era kopplingsboxar på er fastighet för samtliga områden. Dom flesta har fått framgrävt och kan göra klart. 

Det finns dock en del fastigheter som inte har fått framgrävt än men det kommer göras under oktober. 

Tidsplanen är att med start någon gång under vecka 42 kommer vi att börja blåsa tryckluft i slangarna fram till er fastighet. Det för att säkerställa att vi har märk rätt slang med rätt fastighetsnummer i kopplingsskåpen som Fiberföreningen äger. Vi kommer då också att märka om både slang och skåp till unika nummer. 

Alltså, ni som har framgrävt eller bara har er tomtgrävning kvar att göra så är det hög tid att slutföra tomtgrävningen. Och som sagt det finns en del fastigheter kvar som inte har fått framgrävt än och vi vet vilka ni är så ni behöver inte vara oroliga, vi kommer fram till er också så småningom. 

Dals Långed berörs inte av detta meddelande. 

Har ni några frågor svara gärna på detta e-mail så svarar jag så snart jag kan eller någon annan i styrelsen. 

Mvh 
Mattias Ågren 
0703-350 530

Hemsida uppdaterad 19 Augusti 2014

Hej alla medlemmar,

Nu var det ett tag sedan vi hördes igen så det är dags med en liten uppdatering.

Vi har nu fram till idag grävt ner cirka 10 km slang av cirka 38km som är beräknat. Vi ligger rätt så bra med i fas och vi kommer under hösten att trappa upp lite med antal maskiner.

Det varma sommaren har hindrat oss att utföra en del grävjobb för asfalten har blivit väldigt porös och går inte att arbeta på.

Just nu befinner sig grävaren i Eke väster om Norebyn där den kommer att hålla på i några dagar.

För er som bor i området Dingelvik-Tingsbräckan-Bygdegården-Munkvillan-Kasen-Kvarntorp-Vikesand-Skogen-Taxviken-Rönningen-Vammen-Stenebynäs bör era kopplingsboxar vara uppe, och slang framdragen till denna senast den 14 september. Vi kommer att då starta inspektion av området och kolla varje fastighet att kopplingsbox är uppsatt. Anledning till detta är att vi kommer att strax efter påbörja blåsning av fiber och då kommer även svetsning av fiber ske vid er fastighet. Skulle inte er box vara uppsatt det datum personal kommer för att svetsa kommer vi att ta ut faktiskt kostnad den gången dom gör återbesök hos er för att göra jobbet.

Många har efterfrågat vem som kan utföra grävjobb samt installation av boxar och nu har vi det klart.

För grävjobb på egen tomt kontaktar ni gärna:

Jan Johansson på Steneby Schakt först och främst på e-mail jan@vastfrakt.se

Telefon: 0733255300

För grävning på tomt ansvarar fastighetsägaren för att spåra och sätta ut alla inomgårdskablar samt vatten/avlopp. Tänk på att på egen tomt behöver vi inte gå så djupt så det skall i det stora hela inte vara några problem.

Behöver ni slang (16mm) och signalkabel kontakta mattias.agren@askalon.se eller s.brage@telia.com. Specificera i ett e-mail hur mycket meter ni behöver så kontaktar vi er var ni kan hämta det och när.

För installation av boxar på husfasaden kontaktar ni gärna och hänvisa till ”installation steneby fiber”

Kontakta först och främst via e-post sten.mea@telia.com

Mea (Mellerudselektriska)

Alternativt Sten 070-5718327 eller växel 0530-10013.

Före installationen skall ni läsa bifogat dokument från Mea.

Priset är fast men en  förutsättning att ni skall få ta del detta rabatterat pris är att minst 4 installationer(fastigheter) sker per tillfälle annars kan eventuell kilometerersättning utgå.

Detta gör att Mea samlar in förfrågningar tills 4 har kommit in sedan utför man tjänsten. Skulle ni vilja ha det gjort snabbare utgår kilometerersättning till er fastighet.

Vid installation behöver ni helst 12mm PVC(väggens tjocklek) rör tillgängligt för installatören enligt medföljande instruktion. Har ni det inte själva så kommer installatören att leverera detta till en kostnad.

Naturligtvis finns det många andra aktörer på marknaden som kan hjälpa till med samma tjänster men vi har valt att förmedla dessa.

Med Vänlig Hälsning,
Steneby Fiber Ekonomisk förening

Hemsida uppdaterad 15 Maj 2014
Se presentationen från Quadracom 
LADDA NER HÄR

Hemsida uppdaterad 29 April 2014
Hej på er alla Medlemmar.
Nu var det ett tag sedan vi hördes och vi tänkte ge Er en liten uppdatering av läget.

Grävning:
Området runt Dingelvik är så när klart utom några kopplingsskåp samt att återställning av mark och väg skall göras.
Just nu befinner vi oss i Lästevik där vi just nu gräver ner mot Harhalsen (Iväg).
Vi väntar på att en del maskiner skall bli lediga så vi kan sätta full fart.
Uppskattad grävning fram till idag är cirka 2,5 km i egen regi.

Länsstyrelsen/Trafikverket/Markavtal:
Under denna ”förvår” har en massa jobb gjorts med trafikverket, länsstyrelsen samt skriva markavtal med markägare.
Det är ju tyvärr inte så att vi bara kan sätta spaden i marken och gräva. När det gäller trafikverket måste ansökningar om att få anlägga vid väg eller tryckning under väg göras på dom vägar som trafikverket råder över.
Handläggningstiden för detta är cirka 6 veckor.
Via länsstyrelsen måste det ske en del samråd runt naturvärden/vattenpassager samt historiska fornlämningar. Vi har diskuterat, rekognoserat områdena för att hitta lösningar, detta för att göra så liten åverkan som möjligt på dessa natur/kultur värden. Det har varit ett jättejobb som vi har lagt ner kring detta, men sedan någon vecka tillbaka är allt inlämnat till länsstyrelsen.

Markavtal:
Det finns fortfarande markavtal att skriva. Vi behöver se över området Munkvillan/Kvarntorp/Vikesand för att säkerställa dragningarna där. Vi kommer att kontakta Er i det området inom kort för att få till detta.
Området runt Sandviken (Dals Långed) är inte heller genomarbetat och där måste också snart alla dragningar samt markavtal redas ut.

Kopplingsboxar till era fastigheter(hus).
Vi kommer att arrangera kvällar där ni får hämta ut era kopplingsboxar som skall monteras på era hus eller där ni kommer att gå in med fiberanslutningen.
Där får ni även instruktioner om hur den skall sitta och monteras. (Se även bifogad fil)

Kvällar för att hämta sin box:
14 Maj kl 19:00 – 19:00 Plats: Bygdegården
19 Maj kl 19:00 – 20:00 Plats: Bygdegården

Tips & Frågor med svar!
Vill du veta vad alla termer heter som vi pratar i kolla här: https://www.skanova.se/Om-Skanova/Ordlista.html

Varför är den en stor grop kvar efter att man grävt fram slangen till min tomtgräns?
Det är för att det skall bli lättare för er att fortsätta gräva. Skulle vi lägga igen gropen måste ni gräva fram/ner slangen återigen.

Min internet/TV/Telefon bolag vill att jag skall förlänga mitt abonnemang.
Vårt tips är att inte ingå i längre avtal för vi kommer att välja tjänsteleverantör och skriva ett mångårigt avtal. Det vore ju synd om ni skulle behöva betala dubbel under en tid.

Vad behöver jag för att fortsätta gräva in till mitt hus?
Ni måste ha slang och signal band. Signalbandet är ett grönt band med tråd i som gör att vi kan spåra fiberkabeln. Eftersom inte fibers leder ström kan vi annars inte spåra den i backen.
Detta är en förutsättning så att man kan lokalisera den efter den har grävts ner om den har blivit skadad eller om ni själva skall gräva på tomten och vill lokalisera var kabeln ligger.

Var kopplas min fiber in i andra änden?
Vi har 5 stycken kopplingspunkter runt om i Steneby som kommer att mata vårt fibernät.
1: Norebyn
2: Västfrakt
3: Lästevik (Vattenverket)
4: Sandviskudden (Dals Långed)
5: Dingelvik (Dingelviks Gård)

Steneby Fiber kommer inte att själva äga en aktiv nod (där alla fiber kopplas ut i internetvärlden) utan kommer att ansluta mot kopplingspunkter runt om i Steneby. Att äga en Nod är ganska dyrt så det är vi tacksamma för att Bengtsfors Energi kommer att bistå med. Vi kommer att betala en service avgift till BENAB för detta istället. Med det så slipper vi långsiktiga kostnader runt vad en Nod skulle kosta. En aktiv nod kräver ju också specialkompetens som föreningen också skulle behöva hålla med och det slipper vi också.

Hälsningar från syrelsen
Steneby Fiber Ekonomisk förening

Hemsida uppdaterad 4 Mars 2014 
Hej alla medlemmar!
Nu har vi kommit så långt att vi fått in anbud för grävning och systemleverantör.
Styrelsen arbetar nu med att utvärdera anbuden.

Nu jobbar vi på med att få ordning på alla kartor och rita in de som har skrivit på anslutningsavtal. Nu är det 108 bindande avtal.
Vårt arbete är nu att ha diskussion med markägare, detta för att få fram den bästa dragningen av fiberslangen.
Sedan ska alla markägare skriva på markavtal för att godkänna den planerade dragningen.

Det är mycket att ta hänsyn till. Det tar också en massa tid att få miljötillstånd och andra godkännande från olika myndigheter.
Om vi exempelvis planerar att dra en sjökabel så tar den prövningen upp till 6 månader.
Som ni då förstår så är det inte plats för att göra senare förändringar för då har vi ytterligare 6 månaders väntan.

Vi har därför i styrelsen beslutat att officiellt stänga för nya anslutningsavtal efter den 17 mars 2014.
Efter detta datum måste styrelsen ta individuella beslut för varje ny anslutning, detta för att inte äventyra projektets ekonomi och tidsplan.

Om ni vet att ”grannen” inte har kommit till beslut så tala om för dem att nu brådskar det för att ha möjlighet att ansluta sig.

Kom ihåg att ni alla bokar in torsdagen den 27 mars klockan 19:00
då vi träffas för ordinarie Föreningsstämma i Steneby Bygdegård.

Hemsida uppdaterad 2 Januari 2014 

Grattis alla medlemmar vi har fått beviljat stödet för våra faktiska kostnader för grävning och schaktning.
Detta gör också att den biten måste vara klart under 2014.

Vi hade ett nytt informationsmöte den 28 November för alla medlemmar och markägare om var vi står nu och vad som kommer att krävas framöver. 
I mötet så visades alla nu framtagna kartor och dragningar som kommer att bli aktuella. Detta gav markägare en chans att få en första titt på hur det eventuellt kommer att framskrida. 

Informationsmöte

Informationsmöte i Steneby Bygdegård

Nu pågår anbudsförfrågningar på gräventreprenör samt projektering av nätet. Sista anbudsdag är den 13 Januari så vi hoppas på en bra uppslutning kring detta.

 

Hemsida uppdaterad 12 November 2013 
Kallelse till alla medlemmar i Steneby Fiber Ekonomisk förening för ett 
Informationsmöte i Steneby Bygdegård torsdagen den 28 november klockan 1900

Hej medlemmar!
Hösten och mörkret har kommit och det känns skönt att få vara inne och mysa.
I föreningen kan vi glädja oss med att 104 personer har skrivit på bindande avtal för anslutning av sin fastighet.
Vi kan också gläda oss att vi har fått godkänt från Länsstyrelsen på vår bidragsansökan för att bygga ett fibernät, 
och den har nu gått vidare till nästa instans Post och Telestyrelsen för granskning.
Ni kommer att få er första faktura på delbetalningen enligt kontrakt i brevlådan inom kort (om ni inte redan har fått den)!
Den första samförläggningen med Vattenfall i området Dingelvik, Tingsbräckan, Munkvillan, Kvarntorp och Taxviken har nyligen avslutats.
Vi har lagt ned runt 8 km slang. Se länken www.stenebyfiber.se/nyheter.php

Nu gäller det att arbeta vidare med upphandling, diskutera hur den bästa ledningsdragningen ska se ut samt skriva avtal med berörda markägare etc.
Vi behöver nu skapa olika arbetsgrupper som kan ta hand om olika frågor och uppgifter.

Exempel på arbetsgrupper:

 • Rekognosering av terräng för bästa ledningsdragning och diskutera detta i samråd med markägare.
 • Markägaravtal ska skrivas på från markägare och föreningen.
 • Stakning av ledningsvägar, först preliminärt, sedan definitiv stakning efter röjning.
 • Röjning av sly, städa bort ris m.m. så att grävare/maskiner kan ta sig fram.
 • Framtagning och markering av befintliga kablar(ledningskoll).
 • Behjälplig vid nergrävning av slang
 • Hjälp med administrativt arbete, markavtal, dokumentering etc.
 • Kaffelag som kan serva vid exempelvis röjning och större arbetsinsatser.

 

Det är en del av de arbeten som kommer att dyka upp i ett tidigt skede i processen (vinter/våren 2014).
Preliminär agenda för kvällen: 

 • Kort Information om styrelsearbetet/projektet
 • Utbildningar/informationsdagar/föreningens ekonomi/nyhetsflödet
 • Kort information från andra föreningar runt om
  Kort Information om samförläggningen med vattenfall, vad har vi lärt oss!
 • Kartarbete
 • Info om vilka arbetsuppgifter vi blev inblandade i.
  Kort Information om läget med bidragen och eventuella utbetalningar
 • Hur ser det ut för oss och bidragen inför projektet
 • Hur kommer det att se ut under 2014
  Information om tidsplan/anbudsförfrågan/samråd
 • Anbud systemprojektering
 • Anbud grävare entreprenör
 • Samråd Miljö/Kultur
  Information om arbetsgrupper och vad som behöver göras kommande månader
  Övrigt/frågor från medlemmar

 

Det är mycket VIKTIGT att ni alla kommer på mötet så vi kan få en bra organisation runt projektet och bygga det så billigt som möjligt.
Tänk på att ju mer vi kan göra själva ju mindre kommer den totala kostnaden av projektet att bli så det måste ju ligga i allas intresse. Det finns jobb som passar alla.

VÄLKOMMNA!
Styrelsen Steneby Fiber
PS. Vi bjuder på fika. DS.
Har ni frågor hör gärna av er.

Hemsida uppdaterad 5 September 2013 
Vi har det stora nöjet att meddela att vi nu har över 100 anslutningskontrakt. Jättekul och vi tycker naturligtvis att detta är jättekul att vi alla hjälps åt att komma såhär långt.

Samförläggningen är nu i sin slutfas av arbetet. Hermanssons gräv har nu nått taxviken och gör det sista runt munkvillan och Kvarnstorp. Det som inte har börjats på är området runt Dalslands Aktiviteter och kyrkan. Detta kommer inom kort också att färdigställas.

  

Samforlaggning med Vattenfall

Samförlaggning med Vattenfall vid Bygdegården

Hemsida uppdaterad 16 Augusti 2013 
Samförläggningen fortskrider runt Dingelvik och Munkvillan. 
Nu har tryckningarna under vägarna tagit fart och man rör sig bort mot Tingsbräckan och Steneby Prästgård.

 

Stakning for fiber

Stakning för fiber


En del har kanske märkt av oss ute i skogarna och i markerna. Här har vi Sven och Fredrik som slår ner en märkpinne.

Hemsida uppdaterad 31 Juli 2013 
Samförläggningen med vattenfall är i full gång och kilometer av slang har redan plöjts ner i markerna runt Dingelvik och Steneby Prästgård.

Detta kommer att fortskrida och vi kommer att rör oss mot Tingsbräckan, Munkvillan, Kvarntorp, Vikesand och Taxviken inom kort.

Ni som bor i dessa områden bör skriva på anslutningsavtelen så snart som möjligt för att komma med i samförläggningen. Se vidare under dokument.

Kontaktperson för samförläggningen just nu är Mattias Ågren

Hemsida uppdaterad 11 Juni 2013 
Kallelse till Extra stämma Steneby Fiber ekonomisk förening

Hjärtligt välkomna till Steneby Fibers EXTRA STÄMMA
den 16 juni kl. 1800 i Steneby Bygdegård.

Nu är det VIKTIGT att så många som möjligt kommer till mötet och påverkar hur vi ska gå vidare.

Kvällens program:

Information från styrelsen och förslag på kostnadskalkyl för anslutningen.
ByNet medverkar och informerar.

 • Beslut om max anslutningskostnad per hushåll.
 • Beslut om att eventuellt ta ett lån för att hålla anslutningskostnaden nere och därmed fördela kostnader per månad.
 • Besluta fiberprojektets eventuella start, och hur många som måste skriva på bindande avtal innan vi kan starta.
 • Beslut hur anslutningskostnaden skall uppdelas.
 • Beslut hur vi går vidare med områden med för få medlemmar.

Vi bjuder på fika.
Hjärtligt välkomna
Styrelsen

 

Hemsida uppdaterad 26 April 2013 
”Föreningsstämma Steneby Fiber 2013. 

Första föreningsstämma hölls vid Steneby bygdegård 11 April kl 19:00. 
Ett 30 tal medlemmar deltog i en bra och informativt möte. 
Protokoll från föreningsstämman klicka här.

Hemsida uppdaterad 14 November 2012 
Nytt informationsmöte för boende i Billingsfors, områdena kring: 
Lammtjärn, Kulan, Tegshögen, Hultet, Kidron, Sandbacken, Stuputvägen, Strandvägen, Knöstviken, Låftmansbacke, Kasen, Stenebyvägen(efter bron mot Bengtsfors), Varvsvägen, Bräckan & Höljerud samt till andra som kanske har kanske missat våra tidigare informationsmöten. 

När: Onsdagen den 21 november kl. 1900 
Var: Bik’s klubbstuga, lövåsvallen. 
Enklare fika bjuds 

Välkomna 
Styrelsen

Hemsida uppdaterad 16 Oktober 2012 
”Informationsmöte angående fiberutbyggnad i områdena, Finnekasen samt Sandviken, Dals Långed. Detta berör fastigheter runt laxsjövägen, Sandviksvägen samt Stenebyvägen. 
Var: Långeds folketshus Cafeterian Onsdag den 31 Oktober kl. 19:00. Enklare fika kommer att serveras.” 

 

Sandviken
*källa Google Maps

Hemsida uppdaterad 20 Augusti 2012 
Onsdagen den 22/8 blir möte om Fiber. Välkommna till Steneby bygdegården klockan 19.00.

Hemsida uppdaterad Augusti 2012 
Bor du på landet? Dags att gå med i en fiberförening 
Bengtsfors kommun – Information om fiberföreningar

Hemsida uppdaterad Maj 2012 
Vi jobbar aktivt med föreningen.

Överst på sidan